Monilya hastalığı nedir, belirtileri neler?

Literatürde “Monilinia laxa” olarak isimlendirilen hastalık; kayısı, şeftali, kiraz, erik, vişne ve badem gibi sert çekirdekli ağaçlarda meyve veriminde kayıplara yol açabilen, bir tür mantar hastalığı olarak tanımlanıyor.

Ağaca bulaşan hastalık, özellikle çiçek, çiçek sapı, sürgün ve en son olarak da meyvelere sirayet ediyor.

Enfeksiyona uğramış çiçekler kahverengi bir renk alıyor. Hastalık ince sürgünlerin tamamen kurumasına, kalın sürgünlerde ve dallarda ise “kanser” yaraları oluşmasına ve dalların uçtan geriye doğru kurumasına yol açıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hastalığın görüldüğü alanlarda enfekteli sürgün ve dalların kesilerek imha edilmesi, mumyalaşan meyvelerin toplanarak toprağa gömülmesinin büyük önem arz ettiğini bildiriyor.

Ağaçları hastalıktan korumak için her yıl çiçeklenmenin yüzde 5 ila 10 olduğu ilk çiçeklenme dönemi ile yüzde 90 ila 100 olduğu çiçeklenmenin tamamlandığı son dönemde olmak üzere zirai ilaçla mücadele edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Kaynak: NTV

Related Posts

Bitlis’teki tarihi Hazo Hanı aslına uygun restore edildi
  • Nisan 20, 2025

Birçok medeniyetin izlerini taşıyan Bitlis‘in önemli tarihi yapılarından olan ancak zamanla harabeye dönüşen Hazo Hanı, Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğünün üç yıl süren restorasyon çalışmasıyla yeniden ayağa kaldırıldı. Tarihi İpekyolu güzergahındaki…

Okumaya Devam Et
Ehliyet affı 2025 çıkacak mı, kimleri kapsayacak? Ehliyet affıyla ilgili önemli açıklama
  • Nisan 20, 2025

TRAFİK CEZALARINA YENİ DÜZENLEME Geçtiğimiz yıl sürücü hatalarından kaynaklı gerçekleşen trafik kazalarında 5 bin 500’e yakın kişi hayatını kaybetti. TBMM’de trafik cezalarına ilişkin yeni düzenleme üzerinde çalışılıyor. Kanun teklifinde aşırı…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir